Museum Den Haag. Museum Bredius aan de Haagse Hofvijver in Den Haag. In een 18e eeuws herenhuis beleeft u o.m. Rembrandt, Jan Steen, van Neer en Hobbema. Lange Vijverberg 14, 2513 AC Den Haag, T +31-70-3620729, E info@museumbredius.nl, https://www.imedix.com/

Educatie

Museum Bredius vindt het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met kunst en cultuur. Daarom maakt het museum deel uit van het Cultuurmenu. Daarnaast heeft Museum Bredius de unieke KijkWijzer ontwikkeld. Deze KijkWijzer brengt kinderen op speelse wijze in contact met alle mooie meesterwerken die te bewonderen zijn. Zo bevat het een puzzel, speurtocht en verkleedopdracht. Kijk hieronder voor meer informatie.

Ons educatieplan is ontwikkeld door Claartje de Leeuw (Hoofd Educatie)

Cultuurmenu
Het Cultuurmenu is een erfgoededucatie project. Het beoogt een “Kennismaken met cultureel erfgoed”.
De leerlingen ontdekken, door naar verschillende soorten musea te gaan, hoe verschillend de collecties zijn bij Haagse erfgoedinstellingen.
Museum Bredius doet vanaf het schooljaar 2018-2019 hier aan mee.

Wat leren de kinderen in ons museum?

De leerlingen maken kennis met Abraham Bredius en ontdekken wat er zo speciaal is aan de collectie die hij bijeen heeft gebracht. Ze leren dat een museum een verzameling heeft en dat een museum een voormalig woonhuis kan zijn met een verzameling. Ze zien een 18de eeuws patriciërshuis van binnen en leren over de aankleding en het gebruik van zo’n woonhuis. De leerlingen maken kennis met drie verschillende schildergenres: landschap, zelfportret en stilleven. De leerlingen leren hoe ze naar kunst kunnen kijken.

Klik hier voor meer informatie over het Cultuurmenu.

Doneer voor cultuurmenu museumlessen

Voor leerlingen van 4 t/m 16 jaar

Cultuurmenu is een organisatie die in samen-
werking met Haagse musea cultuurprojecten organiseert voor schoolgaande jeugd. Deze educatieve programma’s helpen om kinderen hun horizon te laten verbreiden aan de hand van erfgoed educatie. Om dit soort onderwijs te kunnen blijven garanderen heeft Stichting gezamenlijke projecten Haagse musea (Cultuur menu) uw hulp hard nodig. De stichting vraagt u daarom om uw donatie Bedrijf of particulier, dat maakt niet uit. Voor meer informatie kijkt u op:

www.cultuurmenu.nl/donateursactie

Of bekijk de Cultuurmenu flyer

Kijkwijzer
Maak een tijdreis met het opdrachtenboekje KijkWijzer in Museum Bredius.

Als je over de drempel van Museum Bredius stapt kan je zien hoe een statige heer die van kunst hield 100 jaar geleden leefde. Als jonge man reisde hij naar Italië en keek zijn ogen uit. Al die prachtige schilderijen, beelden en gebouwen toonden hem een wereld van lang vervlogen tijden waar hij zich van alles bij kon voorstellen. ‘Hoe zou het leven in Nederland er toen uit hebben gezien?’, vroeg hij zich af.

En zo begon Abraham Bredius zich voor kunst te interesseren. Al snel begon hij schilderijen van Nederlandse kunstenaars uit de Gouden Eeuw te verzamelen. Doordat handel en wetenschap in die tijd rap ontwikkelden, kwam de schilderkunst ook tot bloei. Er waren rijke koopmannen die hun huizen wilden sieren met mooie schilderijen van verhalen, het leven rondom hen, landschappen, portretten van hun geliefden en stillevens van jachtbuit, heerlijke exotische vruchten of adembenemende boeketten.

Bredius wilde alles van de Gouden Eeuw weten: hoe leefden de mensen in de 17e eeuw, wat vonden zij belangrijk, welke verhalen en symbolen gebruiken zij. Dat kon hij allemaal ontdekken door naar de schilderijen te kijken. …..En wie hadden die schilderijen trouwens gemaakt? Want een handtekening van de kunstenaar stond er vaker niet dan wel op… Als een detective speurde Bredius net zo lang in archieven en musea tot hij dè kunstkenner van de Gouden Eeuw was. Al snel kwamen mensen hem raadplegen als ze wat over de kunst en het leven uit die tijd wilden weten en werd hij gevraagd om directeur van museum Het Mauritshuis te worden.

De belangrijkste kunstwerken uit zijn verzameling schonk Bredius aan verschillende Nederlandse musea omdat hij vond dat àlle mensen de kunstwerken moesten kunnen bekijken. Een aantal lievelingswerken hing hij in zijn eigen huis op. Deze kan je tot op de dag van vandaag zien in museum Bredius vanwaar je uitkijkt op de Hofvijver en het torentje van de minister president.

In dit statige Haagse woonhuis en museum waan je je even terug in de tijd. Met de KijkWijzer, een opdrachtenboekje dat speciaal gemaakt is voor families met kinderen vanaf 6 jaar, ga je dingen ontdekken waaraan je anders misschien voorbij was gegaan. Maak bijvoorbeeld de schoenen-speurtocht en zie hoe een schoen iets toont van de drager, ontdek dat ze 350 jaar geleden al 3-d schilderijen maakten in de enige echte kijkkast in Nederland of maak een selfie met een mooie kanten kraag zodat je eruitziet als een echte jonkheer of dame uit de Gouden Eeuw.


In het museum ligt een grote kleur-/bouwplaat die kinderen na afloop kunnen meenemen nadat ze in het museum zijn geweest. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om de kleur-/bouwplaat op te halen in het museum, of bent u deze vergeten mee te nemen? Dan kunt u via onderstaande link, het bestand downloaden en deze thuis uitprinten.

Klikt u hier voor het PDF bestand. Uiteraard kunt u geheel gratis de plaat ophalen op A3 formaat in het museum.

Festival de Betovering,

Internationaal kunstfestival voor de jeugd in de herfstvakantie.

Van 18 tot en met 26 oktober staat cultureel Den Haag op ongeveer 50 verschillende locaties geheel in het teken van Festival De Betovering! Met dit jaar ruim 600 nationale en internationale voorstellingen, films en workshops belooft de 20ste editie van dit jaarlijkse festival in de herfstvakantie weer een groot feest te worden voor álle kinderen van 2 t/m 12 jaar.

De Betovering wil kinderen in hun vrije tijd laten genieten van kwalitatief hoogwaardig werk van professionele kunstenaars en hen de kracht van de verbeelding laten ervaren.

Vanaf september vindt u het complete programma op de website van De Betovering.


Boek Nu Boek Nu