
Abraham Knobbart
Troffel
Troffel
Visschep
Visschep
Bouilloire
Theepot
Pattipan
Theepot
Strooibus
Strooibus
Melkkan
Terrine met deksel
Terrine met deksel
Kluwenhouder
Theepot
Theebus
Melkkan
Chocoladekan
Tabakspot
Tabakspot
Zoutvaatje
Zoutvaatje
Broodmand
Zoutvaatje
Zoutvaatje
Tafelbel
Tafelbel
Visschep
Visschep
Pattipan
Tafelkomfoor
Tafelkomfoor
Groot tafelkomfoor
Pijpenkomfoor
Tafelkomfoor
Tafelkomfoor
Koektrommel
Koektrommel
Dienblaadje
Tabakspot
Nat-fruitlepel
Nat-fruitlepel
Pijpenkomfoor
Pijpenkomfoor
Melkkan voor warme melk
Vergulde beker
Beker
Vergulde beker
Sauskom
Toiletborstel
Toiletborstel
Borstel
Etui nécessaire
Schelpvormige doos
Pistoolheftmes
Pistoolheftmes
Suikerlepel
Pistoolheftmes
Mes
Tweetandige vork
Mes
Sauskom
Mes
Pistoolheftmes
Vork
Snuifdoosje
Etui nécessaire
Kandelaar
Kandelaar
Groente lepel
Medaille
Manchetknoop
Theepot
Melkkan
Wijnkan
Soezenmand
Mosterdpotje
Zoutvaatje
Zoutvaatje
Suikermand
Theebus
Specerijstrooier
Melkkan
Soepdienlepel
Soepdienlepel
Tafelbel
Nadat in het midden van de zeventiende eeuw de preekschuur aan het Rapenburg in Leiden te klein was geworden voor de erediensten, besloten de vroedschap en de burgermeester in 1665 opdracht te geven voor het ontwerp van een nieuwe, stenen kerk. Met de bouw van deze Oosterkerk werd begonnen in 1669. Op 4 oktober van dat jaar werd ceremonieel de eerste steen gelegd door Gillis Wijbrandt de Jonge met deze zilveren troffel. Eerste kerstdag 1671 werd de kerk in gebruik genomen.
Op de onderzijde van de troffel gegraveerd: Gillis Wijbrandt de Jonge heeft de eerste steen geleyt onder de Pijlaer aande suyt Sijde van de Oosterkerek A 1669 Ady 4 October
Zoom inOnderdeel van een set met visschep (EM-49-1946-2). Gladde steel, aan het einde lichtoplopend met een middenrib. De bak opengezaagd en gegraveerd met rocailles met daartussen een baars, een kabeljauw en een schol.
Zoom inOnderdeel van een set met visschep (EM-49-1946-1). Gladde steel, aan het einde lichtoplopend met een middenrib. De bak opengezaagd en gegraveerd met rocailles met daartussen een baars, een kabeljauw en een schol.
Zoom inDe gladde bolle ketel is alleen langs de bovenrand voorzien van een gegraveerde band en aan de onder- en bovenzijde van een kleine parelrand. De knop op het deksel is in de vorm van een dennenappel. De ketel staat een komfoor met drie gecanneleerde poten met rozetten erboven. De brander is met drie kettinkjes aan het komfoor bevestigd. In de ketel werd water warm gehouden om de sterke thee die uit de trekpotjes werd geschonken aan te lengen totdat een aangename smaak werd verkregen.
Zoom inMet een bijbehorende pattipan (EM 6-1946). Naturalistisch vormgegeven theepot in meloenmodel met een tuit in de vorm van een tak met blaadjes. De pot staat op een langs de onderrand van de theepot lopende twijg met blaadjes als pootjes. Met houten handgreep.
Zoom inVormt een set met een theepot (EM 9-1946). Naturalistisch vormgegeven theepot in meloenmodel met een tuit in de vorm van een tak met blaadjes. De pot staat op een langs de onderrand van de theepot lopende twijg met blaadjes als pootjes. Met houten handgreep.
Zoom inVormt een set met melkkan (EM 36-1946). De set is versierd met cannelures en guirlandes, en met kabelranden langs de voet en bovenrand.
Zoom inVormt een set met theepot (EM 37-1946). De set is versierd met cannelures en guirlandes, en met kabelranden langs de voet en bovenrand.
Zoom inOnderdeel van een set met terrine met deksel (EM-35-1946-2)
Zoom inet met terrine met deksel (EM-35-1946-1)
Zoom inOnderdeel van driedelig theeservies, bestaande uit theepot (EM 45-1946), theebus (EM 46-1946) en melkkan (EM 47-1946)
Zoom inOnderdeel van driedelig theeservies, bestaande uit theepot (EM 45-1946), theebus (EM 46-1946) en melkkan (EM 47-1946)
Zoom inOnderdeel van driedelig theeservies, bestaande uit theepot (EM 45-1946), theebus (EM 46-1946) en melkkan (EM 47-1946)
Zoom inDe kan met een afschroefbare knop in de vorm van een pompoen aan een tak met blaadjes. Door het gat in het deksel kan de bezonken cacao door de melk worden geroerd voordat de chocolade wordt uitgeschonken. Het deksel met uitneembare scharnierpen. Met houten handgreep.
Zoom inVormt een stel met identieke tabakspot (EM-7-1946-2). Een stel identieke ronde tabakspotten op gegoten rocaillevormige poten, met gegraveerd decor op de zijkant en het deksel.
Zoom inEen ronde getorste tabakspot op drie gegoten rocaillevormige poten met geciseleerd bloemdecor tegen een gematteerde achtergrond op drie zijden overlopend in het deksel. De knop in de vorm van bloemen.
Zoom inEen paar zoutvaatjes op drie rocaillevormige pootjes met blauwglazen binnenbak.
Zoom inEen paar zoutvaatjes op drie rocaillevormige pootjes met blauwglazen binnenbak.
Zoom inDe wanden van de mand zijn open gezaagd in rocaillemotieven met daartussen tuinvazen en bloemguirlandes.
Zoom inEen paar zoutvaten in de rococo-stijl met helderglazen binnenbakjes. Eén binnenbakje ontbreekt.
Zoom inEen paar zoutvaten in de rococo-stijl met helderglazen binnenbakjes. Eén binnenbakje ontbreekt.
Zoom inOnderdeel van een set met visschep (EM-52-1946-2). Visschep met een opengewerkte bak met rozetten langs de rand en een parelrand aan één zijde. De handgreep uit twee delen gegoten met geribd decor.
Zoom inOnderdeel van een set met visschep (EM-52-1946-1). Visschep met een opengewerkte bak met rozetten langs de rand en een parelrand aan één zijde. De handgreep uit twee delen gegoten met geribd decor.
Zoom inVormt een paar met identiek tafelkomfoor (EM-18-1946-1). In de (oorspronkelijke aanwezige) koperen binnenbak van de tafelkomfoor (of rechaud) werden smeulende kooltjes gedaan. Een schaal of bord met eten kon op deze wijze warm worden gehouden.
Zoom inVormt een paar met identiek tafelkomfoor (EM-18-1946-2). In de (oorspronkelijke aanwezige) koperen binnenbak van de tafelkomfoor (of rechaud) werden smeulende kooltjes gedaan. Een schaal of bord met eten kon op deze wijze warm worden gehouden.
Zoom inVormt een paar met een identieke tafelkomfoor (obj. nr. EM-14-1946-2).
Zoom inVormt een paar met een identieke tafelkomfoor (obj. nr. EM-14-1946-1).
Zoom inOnderdeel van een set met rechthoekige koektrommel (EM-22-1946). Beide uitgevoerd met een gegraveerde band met rozetten onder de sluitrand en een kabelrand langs de onder- en bovenzijde. De ronde trommel werd gebruikt voor beschuiten, de rechthoekige voor oubliewafels.
Zoom inOnderdeel van een set met ronde koektrommel (EM-19-1946). Beide uitgevoerd met een gegraveerde band met rozetten onder de sluitrand en een kabelrand langs de onder- en bovenzijde. De ronde trommel werd gebruikt voor beschuiten, de rechthoekige voor oubliewafels.
Zoom inVormt een stel met identieke tabakspot (EM-7-1946-1). Een stel identieke ronde tabakspotten op gegoten rocaillevormige poten, met gegraveerd decor op de zijkant en het deksel.
Zoom inOnderdeel van een set met nat-fruitlepel (EM-54-1946-2). Zeldzame lepel, naar het model van de eetlepel met fraai symmetrisch opengezaagde bak.
Zoom inOnderdeel van een set met nat-fruitlepel (EM-54-1946-1). Zeldzame lepel, naar het model van de eetlepel met fraai symmetrisch opengezaagde bak.
Zoom inEen ronde komfoor met gegoten rand, opgebouwd uit rocailles. De houten klosjes, die in de negentiende eeuw waren aangebracht, ontbreken.
Zoom inEen gladde komfoor met parelrand. De koperen binnenbak ontbreekt.
Zoom inDe kan met een getordeerd lichaam op vier takvormige pootjes met blaadjes. Met houten handgreep.
Zoom inDe kleine beker heeft een ronde geprofileerde standring met naar boven, licht uitlopende wanden. Langs de bovenrand en op het midden is een gegraveerde band met rolwerk aangebracht. In het midden van de onderste band is een cartouche met daarin een ooiveaar met helm om de nek gegraveerd. Zowel de voetrand als de twee gegraveerde banden zijn verguld.
Zoom inOnderdeel van een paar met sauskom (EM-43-1946-2). Een paar sauskommen op onderschotel in de Empire stijl.
Zoom inDergelijke borstels maakten deel uit van een toiletservies, dat bestond uit een spiegel, grote en kleine dozen, bakjes, kortom alles wat nodig was voor de vrouw des huizes om ’s ochtends toilet te kunnen maken. Complete zilveren serviezen uit deze periode zijn uiterst zeldzaam. Dat deze borstel en het identieke exemplaar (obj. nr. EM-61-1946) nog bij elkaar zijn, is ook uitzonderlijk. Zij werden gebruikt om de kleding af te borstelen, bijvoorbeeld na het poederen.
Zoom inDergelijke borstels maakten deel uit van een toiletservies, dat bestond uit een spiegel, grote en kleine dozen, bakjes, kortom alles wat nodig was voor de vrouw des huizes om ’s ochtends toilet te kunnen maken. Complete zilveren serviezen uit deze periode zijn uiterst zeldzaam. Dat deze borstel en het identieke exemplaar (obj. nr. EM-60-1946) nog bij elkaar zijn, is ook uitzonderlijk. Zij werden gebruikt om de kleding af te borstelen, bijvoorbeeld na het poederen.
Zoom inOnderdeel van een set met twee andere pistoolheftmessen (EM-63-1946-2 en EM 64-1946).
Zoom inOnderdeel van een set met twee andere pistoolheftmesen (EM-63-1946-1 en EM-64-1946).
Zoom inOnderdeel van een set met twee andere pistoolheftmessen (EM-63-1946-1 en EM-63-1946-2).
Zoom inHet mes maakt samen met de tweetandige vork (EM-67-1946-1) deel uit van een set. De ivoren heften van zowel het mes als de vork zijn ingelegd met zilver.
Zoom inDe vork maakt onderdeel uit van een set samen met een mes (EM-67-1946-2). De ivoren heften van het mes en de vork zijn met zilver ingelegd.
Zoom inOnderdeel van een paar met sauskom (EM-43-1946-1). Een paar sauskommen op onderschotel in de Empire stijl.
Zoom inOnderdeel van een set met een vork (EM-66-1946-1). Zowel het mes als de vork hebben vierkante heften met afgeschuinde hoeken.
Zoom inOnderdeel van een set met een mes (EM-66-1946-2). Zowel het mes als de vork hebben vierkante heften met afgeschuinde hoeken.
Zoom inOnderdeel van een driedelig theeservies, bestaande uit theepot (EM 41-1946), theebus (EM 40-1946) en suikermand (EM 38-1946). Alle drie onderdelen gedecoreerd in de Adams stijl
Zoom inOnderdeel van een driedelig theeservies, bestaande uit theepot (EM 41-1946), theebus (EM 40-1946) en suikermand (EM 38-1946). Alle drie onderdelen gedecoreerd in de Adams stijl.
Zoom inOnderdeel van een driedelig theeservies, bestaande uit theepot (EM 41-1946), theebus (EM 40-1946) en suikermand (EM 38-1946). Alle drie onderdelen gedecoreerd in de Adams stijl
Zoom inEen gladde peervormige kan, op drie C-vormige pootjes met rocailleornament. De greep is van ebbenhout. Het deksel ontbreekt.
Zoom inOnderdeel van een set met soepdienlepel (EM-51-1946-2). De lepel heeft een prachtige schelpvormige bak en een licht gebogen, gladde steel met naar het einde een middenrib.
Zoom in